Begivenhedskalender

Foregående måned Foregående dag Næste dag Næste måned
efter år efter måned efter uge I dag Søg Vælg ny måned
Mini Koncert, Det Gamle Elværk, Syddansk Musikkonservatorium
Onsdag, 19 August 2020, 10:30 - 10:45

"Mini Koncert”

Antonin Dvorak: Strygekvintet "American" Es-Dur Op.97

Sini Simonen og Kana Sugimura - violin, Dana Zemtsov, Michel Camille - bratsch, Pau Codina - cello

 

 

Antonin Dvorak: Strygekvintet i Es Dur, Op. 97, B. 180 

 1. Allegro non tanto
 2. Allegro vivo — Un poco meno mosso
 3. Larghetto with 5 variations
  Variation 1. Un poco più mosso
  Variation 2. Poco più mosso
  Variation 3. Un poco più mosso
  Variation 4. Poco meno mosso
  Variation 5. Un poco più mosso
  Coda. Meno mosso 
 4. Finale. Allegro giusto

Dvorak spillede bratsch, og havde således et nært kendskab til strygerinstrumenterne. Han har kunnet sidde i midten af det hele og mærke bund og top i musikken i det ene og det andet øre.
Han skrev 14 strygekvartetter og i alt omkring 40 kammermusikværker med strygere, heriblandt 3 kvintetter. Den vi skal høre er den tredje og sidste, skrevet i 1893, mens Dvorak opholdt sig i Amerika som konservatoriedirektør og tjente kassen!
Kvintetten er i virkeligheden ligeså amerikansk som Dvoraks 9. symfoni, Fra den nye verden, og hans amerikanske kvartet, men kvintetten er ikke nær så kendt, hvilket blot må skyldes besætningen – for musikken fejler ikke noget.
Inspirationen til kvintetten kom under et sommerophold i Spillville – et lille "reservat" for tjekker bosat i Amerika. Under ferien oplevede Dvorak indianslke sange og danse opført af ca 30 Irokeser-indianere, der også boede i byen.

Dvorak selv sagde kuin om værket at han havde krydret de karakteristiske temaer med de specielle kvaliteter i Indiansk musik og ellers brugt alt hvad man nu plejer af moderne rytmer, kontrapunkt og harmoni.

Der er vist ikke fundet direkte indianske melodier i værket, men hvis man lytter med indianske ører, vil man med jævne mellemrum høre noget, der lyder overbevisende autentisk.

Kontakt

EICMF

Ledelse