Skip to main content

Alle koncerter

Niek de Groot, kontrabas

NiekDen hollandske kontrabassist Niek de Groot er en af nutidens førende solister på sit instrument. Han er oprindeligt trompetist og begyndte at spille kontrabas som 18-årig. I løbet af usædvanlig kort tid blev han solobassist i flere europæiske ensembler, herunder en 10-årig periode som solobassist i Royal Concertgebouw Orchestra.

Efter sine formelle studier videreudviklede han sine færdigheder på Banff Centre
for the Arts, Canada. Nieks spil har også haft stor gavn af at deltage i masterclasses med de fremtrædende cellister Frans Helmerson, Lluìs Claret, Laurence Lesser og i samarbejder med Leonard Bernstein, György
Sebök og Mstislav Rostropovich.

I løbet af de seneste år har Niek de Groot dedikeret sig helt til kammermusik og solooptrædener. Han optræder regelmæssigt på de mest kendte koncertsale og musikfestivaler. Ud over standardrepertoiret spiller han en hel del nutidig musik. Han har arbejdet tæt sammen med komponister som Kurtág, Stockhausen, Saariaho, Vasks og Gubaidulina. Af kommende projekter kan nævnes udgivelsen af en ny version af György Kurtágs 'Sudelbücher' for BMC indspillet med komponisten, en CD med fransk musik med pianisten Catherine Klipfel for ORLANDO Records, indspilningen af Sofia Gubaidulinas 'Galgenlieder à 3' for KAIROS og Culiner Creative Circle samt verdenspremieren og registreringen af Sebastian Fagerlunds nye kontrabas-koncert for BIS.

Siden 1996 har Niek været seniorprofessor i kontrabas ved Folkwang University of Arts i Essen, som den eneste fransk-buespillende bassist, der nogensinde har haft en sådan stilling i Tyskland. Han har også undervist på institutioner i Norge, Holland, Italien og Spanien og giver regelmæssigt masterclasses over hele verden. Mange af hans tidligere og nuværende elever spiller i Europas førende orkestre og ensembler.

Igennem sin karriere har Niek de Groot haft det privilegium at spille på sjældne kontrabasser af Cerutti, Bajoni, Candi, Amati og senest den kontrabas, som Domenico Montagnana lavede i 1737. For nylig er han også begyndt at spille på et instrument, som Anneke Degen, Hamburg, 2019, har specialfremstillet til ham. Hans buer er udviklet til ham af Jochen Schmidt. Hans barok- og klassiske buer er af Gerhard Landwehr.

Haraldsgade 60
6700 Esbjerg,
Danmark

Ledelse

TO TOP

© 2016 – ESBJERG INTERNATIONAL CHAMBER MUSIC FESTIVAL