Skip to main content

Alle koncerter

Artturi Rönkä, klaver, komponist

ArtturiRonka4154mArtturi Rönkä (f. 1990) er en Helsinki-baseret komponist og musiker.
Rönkäs kompositoriske output omfatter musik i forskellige genrer lige fra moderne klassisk til moderne jazz.

Rönkä studerede komposition hos professor Veli-Matti Puumala på Sibelius-Akademiet og dimitterede med en mastergrad i 2020.
Han har også en mastergrad fra jazzafdelingen på Sibelius-Akademiet. I det akademiske år 2012-2013 studerede Rönkä på Conservatoire de Paris (CNSMDP) som udvekslingsstudent.

Højdepunkterne i Rönkäs karriere som komponist omfatterBells, Chant, skrevet for at fejre UMO Helsinki Jazz Orchestras 40-års jubilæum og den finske saxofonlegende Juhani Aaltonens 80-års fødselsdag,11 Scenes,et halvkoncertant værk for accordeonisten Harri Kuusijärvi og træblæserkvartet ogPhases,oprindeligt skrevet til en workshop med Ensemble Recherche, men også opført af den finske kammergruppe ÄÄNI kollektiivi. Rönkäs stykke "...taakseni katsonut"baseret på et digt af fløjtenisten og digteren Johanna Kärkkäinen vil blive udgivet på Kärkkäinens duoplade med guitaristen Olli Hirvanen i 2021. Rönkäs musik vil også være at finde på UMO Helsinki Jazz Orchestras kommende album.

Ud over at komponere optræder Rönkä som jazzpianist. Han har spillet i grupper som AR Quartet, Rönkä-Remmel-Sommer, Kasperi Sarikoski & Nuance, Jere Haakana Varjosto, Selma Juudit Alessandra og Jean Erik.

Rönkä er også en efterspurgt arrangør for forskellige orkestre og store ensembler. Siden 2011 har han skrevet over 60 arrangementer til UMO Helsinki Jazz Orchestra. Hans arrangementer eller transskriptioner er også blevet opført af bl.a. Central Ostrobothnian Chamber Orchestra, Oulu Sinfonia, Lahti Symphony Orchestra, Turku Philharmonic Orchestra & Turku Jazz Orchestra og Avanti! Kammerorkester. I 2014 var Rönkä en af de syv arrangører fra hele verden, der blev inviteret til at deltage i Metropole Orchestra Arrangers' Workshop under ledelse af Vince Mendoza.

Rönkä har vundet førstepræmier i både den finske "Esko Linnavalli" (2011, arrangeret af UMO Jazz Orchestra) og den internationale "Jazzverk" (2012 Luleå, Sverige, arrangeret af Norrbotten Big Band) bigband-kompositionskonkurrence. Han blev valgt som årets kunstner af Pori Jazz Festival i 2013.

Haraldsgade 60
6700 Esbjerg,
Danmark

Ledelse

TO TOP

© 2016 – ESBJERG INTERNATIONAL CHAMBER MUSIC FESTIVAL