Spring til hovedindhold
Romantiske mesterværker

Romantiske mesterværker

Sct. Catharinæ Kirke, Ribe, fredag den 22. august 2025 kl. 16.00

ENKELTBILLETTER All-inclusive festivalbillet KR. 700,-

Johannes Brahms: Strygekvintet nr. 2 i G-dur, op. 111

George Enescu: Impromptu Concertante for violin og klaver

Ernest Chausson: Klaverkvartet i A-dur, op. 30

Romantiske mesterværker - Brahms, Enescu og Chausson

Varme, lidenskab og glitrende teksturer venter i dette storslåede program.

Johannes Brahms: Strygekvintet nr. 2 i G-dur, op. 111
Brahms komponerede sin Strygekvintet nr. 2 i sommeren 1890 i de idylliske omgivelser i Bad Ischl i Østrig. Det var oprindeligt meningen, at det skulle være hans sidste komposition - Brahms antydede endda, at han ville trække sig tilbage bagefter - men værket udstråler en ungdommelig vitalitet, der modbeviser enhver forestilling om farvel. Kvintettens solrige G-dur-tonalitet, rige teksturer (takket være tilføjelsen af en anden bratsch) og ekspansive melodier fremkalder en næsten symfonisk storhed i en kammeropsætning. Åbningssatsen sprudler af overstadighed, mens de indre satser afslører Brahms' talent for introspektion, rytmisk spil og indviklede harmoniske lag. Selvom han fortsatte med at komponere efter dette, står op. 111 som et vidnesbyrd om Brahms' modne beherskelse af form, farve og dybt menneskelige udtryk.

George Enescu: Impromptu Concertante i Gis-dur for violin og klaver
Enescus uddannelse under Massenet og Fauré i Paris, kombineret med hans rumænske arv og tidlige eksponering for wieneriske traditioner, prægede hans kompositionsstil. Den Impromptu koncertant er et eksempel på denne syntese, der blander fransk elegance, tysk strukturel stringens og rumænsk melodisk følsomhed. Selvom dette stykke ikke er så kendt som hans større værker, giver det et indblik i Enescus tidlige udvikling og de forskellige påvirkninger, der formede hans musikalske sprog.

Ernest Chausson: Klaverkvartet i A-dur, op. 30
Chausson komponerede mellem 1897 og 1899. Klaverkvartet i A-dur opstod i den sidste, mest modne fase af hans karriere - en periode, der på tragisk vis blev afbrudt af hans tidlige død i 1899. Chausson var dybt påvirket af både César Francks cykliske strukturer og den franske impressionismes sensuelle harmonier og skabte med denne kvartet et værk med en rig følelsesmæssig bredde og strålende farver. Musikken væver lysende teksturer, lyrisk lidenskab og en underliggende melankoli sammen, som er typisk for Chaussons indadvendte stil. Selvom den opføres sjældnere end hans samtidige kvartetter, står op. 30 som en mesterlig syntese af fransk lyrik og arkitektonisk kompleksitet, der markerer Chausson som en af de mest gribende stemmer i fransk musik fra fin-de-siècle.

 

Romantiske mesterværker
Johannes Brahms: Strygekvintet nr. 2 i G-dur, op. 111
I. Allegro non troppo, ma con brio
II. Adagio
III. Un poco allegretto
IV. Vivace, ma non troppo presto

George Enescu: Impromptu Concertante i Gis-dur for violin og klaver

Ernest Chausson: Klaverkvartet i A-dur, op. 30
I. Animé
II. Meget roligt
III. Enkelt og uden hastværk
IV. Animé

Christian Ihle Hadland - klaver, Maria Wloszczowska, Pablo Hernán Benedí - violin,
Michel Camille, Hélène Clément - Viola, Eddie Pogossian - cello

da_DKDansk