Spring til hovedindhold

Oplevelser, sanser og følelser

Lige siden jeg etablerede Esbjerg Internationale Kammermusikfestival i 1999, har jeg med stigende intensitet bestræbt mig på at invitere eksklusive solister og få dem til at spille sammen i forskellige kombinationer. De har alle en bred erfaring fra verdens mest prestigefyldte koncertsale og er kendt for deres evne til at formidle musikken til publikum.
Disse udenlandske gæster samarbejder med danske talenter i en meget kreativ atmosfære, så den samlede erfaring muliggør "store opførelser" af det kendte - og nogle gange det mindre kendte - kammermusikrepertoire. Men hvad er en "great performance"? Det er en opførelse, hvor det føles, som om musikken er skabt på stedet, spillet for første gang på trods af, at vi alle kender den, og hvor der tilsyneladende ikke er nogen forskel på den kunstneriske skabelse, om man er musiker eller komponist.
Min rolle som planlægger, programmør, skemalægger, koordinator og bratschist er at træde frem, når det er nødvendigt, men også at træde tilbage for at lade alle brikkerne falde på plads. Og med sådan en formidabel samling af kunstnere, der optræder til grænsen af menneskelig formåen, er det ofte lettere, end jeg kunne have drømt om - så længe noderne kommer til tiden!

Sammen med jer, kære publikum, er det vores mål at præsentere smukke melodier med krystallinsk klarhed og musikalsk logik. Men det kan ikke opleves og forstås uden jeres følsomme lytning og den atmosfære af modtagelighed, vi skaber sammen. Sådan er musikken; den er der ikke kun for at blive tænkt over, men også for at blive sanset og følt.

Michel Camille, administrativ og kunstnerisk leder

EICMF - 1999-2014

2012 - "Drømmeland"

2012"Fransk kammermusik, når den er smukkest" blev præsenteret af blandt andre den unge stjernesopran Helena Juntunen og koncertpianisten Henri Sigfridsson.
Helena Juntunen kunne også høres i Danmarkspremieren på værket "Dreamland", skrevet af Danmarks mest berømte komponist i udlandet, Poul Ruders, som også var gæst på festivalen.
Programmet omfattede også Brahms og - som altid - en række sjældent hørte musikalske perler, herunder Brett Deans "Voices of Angels" for strygere og klaver og Peter Eötvös' "Two poems to Polly" - for en talende cellospiller.
I 37 år har Niels Christian Øllgaards engagement i Esbjerg Ensemble og siden 1999 også hans centrale rolle i Esbjerg Internationale Kammermusikfestival været af enorm betydning. I 2012 bød vi velkommen til finske Sini Simonen.

2011 - Mest Mozart

2011Titlen betød langt fra, at der 'kun' blev spillet Mozart. Programmet var eksotisk på mange måder: Den farverige brasilianer Heitor Villa-Lobos blev præsenteret ved flere koncerter, og danske Poul Ruders havde skrevet en Cha-cha-cha! Der var også et virtuost element, da fortidens store violinist-komponister, Fritz Kreisler og Eugène Ysaÿe, fik en ny tur i rampelyset.

2010 - Karneval

2010"Karneval", inspireret af og komponeret under karnevalet i Leipzig i 1835, var en del af temaet for dette års festival, som fokuserede på komponisten Robert Schumann og hans samtid - i otte koncerter fra søndag den 22. til søndag den 29. august.

2009 - "Omkring Mendelssohn"

2009EICMF præsenterede tyske og østrigske mesterværker. Kammermusik direkte eller indirekte inspireret af Felix Mendelssohn, eller inspireret af ham. Programmet var en perle af både velkendte og sjældent opførte værker.

2008 "Lyde af stilhed"

2008Festivalens 10-års jubilæumssæson. Mendelssohn, Dvorak, Ravel, Stockhausen, Schumann, Elgar og andre i "Sounds of Silence"

2007 - Stemmer i Eksil

2007Især den politisk turbulente periode lige før og efter de to verdenskrige tvang mange komponister, kunstnere og musikere til at tilbringe lange perioder i andre lande end deres fødeland. Usikkerheden ved livet i eksil og længslen efter moderlandet, kombineret med en fascination af det nye hjemlands kunst og kultur, gjorde måske disse komponisters musik til særligt stærke musikalske vidnesbyrd om de eksistentielle spørgsmål, som mennesker og kunstnere altid har stået over for.

2006 - Gran Partita

20062006 var på mange måder præget af 250-året for Wolfgang A. Mozarts fødsel. Den unge mand, som kun var 35 år gammel, nåede at skrive enorme mængder kammermusik. EICMF tog udgangspunkt i et af Mozarts hovedværker - den store Serenade nr. 10, Gran Partita.

2005 - Beethoven & Brahms

2005Den klassiske musiks store skikkelser, Beethoven og hans selvudnævnte og naturlige efterfølger, Brahms.
Tre af Beethovens monumentale klavertrioer og Brahms' smukke klarinetkvintet var på programmet, ligesom der var et parallelt tema med værker af norske komponister.

2004 - Schubert og Xenakis

2004Særligt fokus på værker skrevet i de sidste år af Schuberts korte liv. Disse værker er med deres smukke melodier, harmoniske forløb og myldrende karakter kommet til at symbolisere den romantiske periode, ikke kun i musikken, men også i anden kunst og litteratur. Som en kommentar og kontrast til Schubert spillede musik af den fransk-græske komponist Iannis Xenakis også en central rolle.

2003 - "En ko på taget, Dead Elvis o.a."

2003Festivalen var baseret på en række værker af den ungarske komponist György Kurtág, som blev tildelt Lèonie Sonning Music Fund Prize samme år.
Et andet indslag var tysk dukketeater i en opførelse af Stravinskys Soldatens fortælling.

2002 - Per Nørgård /Tjekkiet

2002Ud over vigtige værker af festivalkomponisten Per Nørgård fokuserede EICMF 2002 også på de tjekkiske komponister Smetana, Dvořák og Janáček.

2001 - "SCHÖNBERG, NORDHEIM & SPANSKE RYTMER"

2001Nøgleværker af Arnold Schönberg og perler fra det klassiske repertoire. Arne Nordheims 70-års fødselsdag blev fejret med et seminar og en komponistworkshop. Desuden blev Prokofievs kvintet opført med to dansere under ledelse af koreografen Esa Alanne.

2000 - "JOHANNES BRAHMS O.A."

2000Ud over en række af Brahms' værker og andre kammermusikklassikere bød EICMF 2000 på kormusik og Hindemiths "Acht Stücke", som Thomas Winding leverede historien og stemmen til.

1999

1999Internationalt anerkendte kammermusikere i samarbejde med Esbjerg Ensemble lagde navn til den første kammermusikfestival.

da_DKDansk