Spring til hovedindhold
Intimt

Intime dialoger - Schubert, Damase og Françaix

Nordby Kirke, Fanø. Tirsdag den 19. august 2025 kl. 19.30

ENKELTBILLETTER All-inclusive festivalbillet KR. 700,-

Franz Schubert: Strygetrio i B-dur, D.581

George Enescu: Impromptu Concertante i Gis-dur for violin og klaver

Jean-Michel Damase: Trio for obo, horn og klaver

Jean Françaix: Trio for obo, fagot og klaver

Intime dialoger - Schubert, Damase og Françaix

Kammermusik for strygere, blæsere og klaver

En aften, der bevæger sig mellem den tidlige romantiks elegance og det 20. århundredes franske musik. Oplev førende kunstnere i et program fyldt med lyrik, legende opfindsomhed og udtryksfuld skønhed.

Franz Schubert: Strygetrio i B-dur, D.581
Schuberts strygetrio er et charmerende og lyrisk værk, fuld af yndefulde melodier og en let samtaleånd mellem violin, bratsch og cello. Den er mindre stormfuld end hans senere værker og afspejler den rolige og elegante stil fra hans ungdom.

George Enescu: Impromptu Concertante i Gis-dur for violin og klaver
Enescus uddannelse under Massenet og Fauré i Paris, kombineret med hans rumænske arv og tidlige eksponering for wieneriske traditioner, prægede hans kompositionsstil. Den Impromptu koncertant er et eksempel på denne syntese, der blander fransk elegance, tysk strukturel stringens og rumænsk melodisk følsomhed. Selvom dette stykke ikke er så kendt som hans større værker, giver det et indblik i Enescus tidlige udvikling og de forskellige påvirkninger, der formede hans musikalske sprog.

Jean-Michel Damase: Trio for obo, horn og klaver
Jean-Michel Damase's Trio for obo, horn og klaver (1968) blander fransk neoklassisk klarhed med en levende, moderne udtryksfuldhed. Åbningen Allegro moderato viser straks Damases behændige håndtering af klangfarver, der lader horn og obo flette lyriske og rytmiske linjer sammen, mens klaveret leverer flimrende teksturer. Den centrale Andante bevæger sig ind i en verden af indadvendt lyrik, der afbalancerer modale harmonier og delikate fraseringer med lejlighedsvise strejf af melankoli. Den afsluttende Allegro vivo sprudler af kinetisk energi med livlige rytmer, vittigt samspil og lethed i anslaget - kendetegnende for Damases evne til at fremkalde karakter og kontrast uden nogensinde at miste elegance. Trioen som helhed fremhæver både instrumenternes individualitet og samarbejdspotentiale i et tætvævet, farverigt billedtæppe.

Jean Françaix: Trio for obo, fagot og klaver
Françaix's Trio for obo, fagot og klaver (1994) er indbegrebet af hans evne til funklende, urban kammermusik. Åbningen Allegro vivo er skarp og vittig, fuld af livlige udvekslinger og uventede harmoniske drejninger. I ScherzandoFrançaix glæder sig over skarp rytmisk leg og luftige synkoper, hvilket giver en følelse af raffineret ondskab i musikken. Den Adagio afslører en dybere, mere lyrisk kerne med lange, flydende linjer, der står i gribende kontrast til den omgivende lethed. Den sidste Allegro assai løber fremad med smittende vitalitet og kulminerer i en tour de force af blændende præcision og sprudlende energi. Gennem hele trioen kombinerer Françaix upåklageligt håndværk med en legende ånd, der lader hvert instrument skinne, mens han fejrer den rene glæde ved ensembledialog.

Musikerne

The Norwegian pianist Christian Ihle Hadland har opbygget en international karriere som solist og kammermusiker og har optrådt med førende orkestre og på store festivaler i Europa, Nordamerika og Asien.

Polsk violinist Maria Wloszczowska, er anerkendt for sit alsidige musikerskab og optræder som solist, instruktør og kammermusiker. Hun er kunstnerisk partner i Royal Northern Sinfonia og direktør og leder af Chamber Orchestra of Europe. 

Spansk violinist Pablo Hernán Benedí, har opbygget en fornem karriere som solist og kammermusiker. Han er en af grundlæggerne af Trio Isimsiz og har været medlem af Chiaroscuro Quartet, hvor han har optrådt i hele Europa.

Britisk violinist Tim Crawford er en dygtig solist og kammermusiker. Han har optrådt i hele Storbritannien og Europa og studerer i øjeblikket på Basel Musik Akademie under Rainer Schmidt. 

Michel Camille, har været bratschist i Esbjerg Ensemble siden 1995 og fungerede som kunstnerisk leder fra 1997 til 2001. Han grundlagde Esbjerg Internationale Kammermusikfestival i 1999, som tiltrækker musikere fra hele verden. 

Fransk violinist Hélène Clément har har været medlem af Doric String Quartet og optrådt over hele verden i bl.a. Wiens Musikverein og Wigmore Hall. Hun underviser på Royal Academy of Music i London og spiller på Benjamin Brittens Giussani-bratsch fra 1843, som er udlånt af Britten-Pears Foundation. 

Catalansk cellist Pau Codina har optrådt i hele Europa på prestigefyldte steder som Wigmore Hall, Royal Festival Hall og Concertgebouw i Amsterdam. Han er uddannet fra Yehudi Menuhin School, Guildhall School of Music and Drama og Chapelle Musicale Reine Elisabeth. 

Amerikansk cellist Eddie Pogossian er uddannet fra Juilliard School og Royal College of Music. Han har optrådt som solist med orkestre som Boston Pops og Royal Northern Sinfonia og er professor i cello ved Royal Northern College of Music. 

Født i Bukarest i 1999, David Daniel Dinu er en rumænsk oboist, der i øjeblikket bor i København. Han afsluttede sin bachelorgrad på National University of Music i Bukarest og er i gang med en overbygningsuddannelse på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium under professor Max Artved. Dinu har optrådt med flere prominente danske orkestre, herunder Tivolis Promenadeorkester, Det Danske Kammerorkester, Københavns Filharmoniske Orkester og Danmarks Radios Symfoniorkester. Han er oboist i Esbjerg Ensemble, Danmarks fornemste internationale kammermusikgruppe.

Finsk fagottist Antti Salovaara begyndte sine studier på Sibelius-akademiet i Helsinki under Jaakko Luoma. Han fortsatte sin uddannelse på Conservatoire de Paris med Laurent Lefèvre og på Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover med Bence Bogányi, hvor han tog sin eksamen i 2018. Siden 2017 har Salovaara været medlem af Esbjerg Ensemble. Han optræder også med Tölöläb, en elektroakustisk eksperimentel træblæsergruppe med base i Helsinki, hvor han viser sin alsidighed i både traditionelle og moderne musiksammenhænge.

Hollandsk hornspiller Joke Wijma studerede hos Frank Brouns og Hans Dullarert på konservatoriet i Groningen og fortsatte sine studier på Hochschule für Musik und Theater i Hamborg under professor Ab Koster. Efter sin eksamen i 2004 arbejdede hun med Duisburger Philharmoniker som praktikant. Wijma har været medlem af Esbjerg Ensemble siden 2005 og bidrager til dets dynamiske optrædener og engagement i både moderne og klassisk repertoire.

da_DKDansk