Spring til hovedindhold

Antti Salovaara, fagot

Antti SalovaaraAntti Salovaara, fagot

Antti Salovaara er en fremtrædende finsk fagottist, hvis rejse med fagotten begyndte på det ansete Sibelius-akademi i Helsinki. Han studerede under Jaakko Luoma, en bemærkelsesværdig skikkelse inden for fagotpædagogik. Salovaara søgte at udvide sin horisont og fortsatte sin uddannelse på Conservatoire de Paris med Laurent Lefèvre og senere på Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover med Bence Bogányi. Han dimitterede fra Hannover i 2018 og fuldendte dermed en solid og mangfoldig uddannelsesmæssig baggrund, som har formet hans musikalske karriere markant.

Salovaaras professionelle karriere er præget af hans medlemskab af Esbjerg Ensemble, hvor han har været en nøglespiller siden 2017. Ensemblet er kendt for sine dynamiske optrædener og innovative programmer, som giver Salovaara mulighed for at vise sine evner i forskellige sammenhænge og genrer.

Ud over sin rolle i Esbjerg Ensemble er Salovaara medlem af Tölöläb, en elektroakustisk eksperimentel træblæsergruppe med base i Helsinki. Gruppen er kendt for at skubbe til grænserne for traditionel træblæsermusik og for at blande elektroniske elementer med klassisk musik for at skabe unikke lydoplevelser. Hans arbejde med Tölöläb understreger hans alsidighed og vilje til at udforske nye musikalske territorier.

Salovaara er dybt engageret i kammermusik og samarbejder regelmæssigt med komponister om at udvide fagottens solo- og kammerrepertoire. Hans bidrag til kammermusikken er præget af en passion for improvisation og en stor interesse for samtidsmusik. Det har fået ham til at arbejde på flere innovative projekter, der bringer nye kompositioner og friske fortolkninger til scenen.

Som solist har Salovaara optrådt med forskellige orkestre, hvor han har demonstreret sin tekniske dygtighed og sine udtryksfulde evner. Hans solopræstationer er kendt for deres lyriske skønhed og dybden i hans musikalske fortolkninger, som engagerer både publikum og kritikere.

Uden for sit professionelle liv er Antti Salovaara en ivrig løber og sportsentusiast. Han nyder at diskutere sport og holder sig aktiv gennem sine sportslige aktiviteter, som giver et afbalanceret modspil til hans musikalske bestræbelser.

Antti Salovaaras karriere som fagottist er kendetegnet ved hans omfattende uddannelse, professionelle resultater og innovative bidrag til både traditionel og moderne musik. Hans arbejde med Esbjerg Ensemble og Tölöläb viser hans alsidighed og engagement i at skubbe grænserne for den klassiske musik. Salovaara fortsætter med at optræde og samarbejde og er fortsat en vigtig figur i fagotmusikkens verden, dedikeret til at udvide instrumentets repertoire og inspirere nye generationer af musikere.

 

Philip Skye Graham, cello

Philip Skye Graham

Den tysk-britiske cellist Philip Skye Graham er en efterspurgt kammermusiker og fortolker af nutidig musik. Hans mangfoldige karriere omfatter arbejde med forskellige ensembler og musikalske stilarter, soloprojekter, undervisningsaktiviteter og samarbejde med nutidige komponister.
Tidlige konkurrencesucceser, adskillige internationale stipendier og studier med anerkendte professorer som Clemens Hagen (Mozarteum University Salzburg), Alexander Hülshoff (Folkwang University of the Arts) og Nicolas Altstaedt (Hanns Eisler School of Music Berlin) førte sammen med yderligere musikalsk vejledning fra fremtrædende personer som Günter Pichler (Alban Berg Quartet), Lucas Fels (Arditti Quartet), Heinrich Schiff og Steven Isserlis hurtigt til en intens koncertplan. I 2015 blev han medlem af den Berlin-baserede Notos Piano Quartet.

Fra 2015 til 2024 optrådte Graham med Notos Quartet på nogle af verdens mest prestigefyldte scener i Europa, Japan, Kina, Australien og Nordamerika. Kvartettens resultater omfatter tre anmelderroste album udgivet af Sony Classical, adskillige liveoptagelser, radio- og tv-indslag og seks førstepriser ved internationale konkurrencer. Deres fremragende præstationer blev yderligere anerkendt med Würth-prisen fra Jeunesses Musicales Germany.

Siden Graham forlod kvartetten i 2024 for at udforske nye kunstneriske retninger, har han forfulgt mange forskellige projekter, der spænder vidt, herunder optrædener ved Kammermusikfest Lockenhaus, indspilninger af soloværker af H.W. Henze og B.A. Zimmermann, samarbejde med kunstnere som Christian Tetzlaff og Heinz Holliger samt gæsteoptrædener med Esbjerg Ensemble og som solocellist med Bayerisches Rundfunksymfonieorchester og Münchner Philharmoniker.

Et centralt element i Grahams karriere er samarbejdet med moderne komponister. I årenes løb er der skrevet mange værker til ham og Notos Quartet, bl.a. af fremtrædende komponister som Beat Furrer, Birke Bertelsmeier, David P. Graham, Jesús Torres, Bernhard Gander, Bryce Dessner, Hakan Ulus og Elena Mendoza.

Ud over sin karriere som musiker er Philip Graham dybt engageret i at støtte unge kunstnere. I 2019 var han med til at grundlægge det nu årlige Notos Chamber Music Academy i samarbejde med Jeunesses Musicales Germany. Han har også afholdt workshops med sin far, den britiske komponist David P. Graham, om undervisning i moderne kompositionsteknikker og fortolkning af nye værker for børn og unge. Siden vintersemesteret 2024/25 har Graham været adjungeret medlem af fakultetet ved Hanns Eisler School of Music i Berlin.

Takket være den generøse støtte fra Merito String Instruments Trust optræder Philip Graham på en Giovanni Battista Grancino-cello fra 1700. Som Pirastro Artist bruger han udelukkende strenge, der er fremstillet af den anerkendte strengeproducent Pirastro GmbH.

Ars Nova, København

Ars Nova, København

ARS NOVA Copenhagen er et danskbaseret, internationalt vokalensemble på 12 medlemmer med speciale i renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, som fremføres med præcision og verve og med en lyd, der vækker opsigt over hele verden.

Ensemblet har for længst etableret sig som et af verdens fineste vokalensembler og har turneret i mere end 40 lande på fem kontinenter. Med koncerter i København og resten af Danmark og flere årlige turnéer over hele verden er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde.

en nogensinde. Kommende turnéer omfatter Skotland, Belgien, Sverige, Tyskland og Spanien.

Ars Nova har gennem årene haft et tæt samarbejde med en lang række både internationale og danske komponister, bl.a. Pelle Gudmundsens-Holmgreen, Per Nørgård og Avo Pärt. Senest har ensemblet uropført værker af Bent Sørensen, Signe Lykke, Caroline Shaw og Galina Grigorjeva.

Ars Nova har indspillet en række prisbelønnede album, bl.a. en Grammy for The Little Match Girl Passion med musik af David Lang (med Theatre of Voices på Harmonia Mundi). Ensemblets seneste udgivelser er "...and..." (Naxos) med værker af Arvo Pärt, Julia Wolfe og Caroline Shaw samt italienske middelaldersange fra Laudario di Cortonasom blev nomineret som årets udgivelse ved P2 Prisen 2022, og Crossing Borders (Dacapo) med musik af Carl Nielsen, Niels W. Gade, Vagn Holmboe, Wilhelm Stenhammer og Line Tjørnhøj. Begge udgivelser har fået topanmeldelser i pressen. I marts 2025 udgav gruppen en indspilning af Caroline Shaws Sådan folder du vinden(Cantaloupe) bestilt af Ars Nova i 2020.

Andre udgivelser omfatter Creator Spiritus med musik af Arvo Pärt og The Christmas Story (Harmonia Mundi), Gallos Y Huesos | Notker med musik af den argentinske komponist Pablo Ortiz (Orchid Classics) og The Golden Age of Danish Partsongs (Dacapo) med musik af fremtrædende danske vokalkomponister fra de sidste 200 år. 

Ars Nova blev grundlagt i 1979 og blev indtil 1995 ledet af den danske dirigent og komponist Bo Holten, hvis banebrydende ideer om et repertoire, der omfattede både tidlig og ny musik, var med til at etablere ensemblets position både i Danmark og internationalt.

Tamás Vetö, som efterfulgte Holten i 1995, dirigerede bl.a. en lang række meget roste koncertopførelser og indspilninger af dansk samtidsmusik.

Fra begyndelsen af dette århundrede og frem til 2023 blev ensemblet ledet af Paul Hillier, som med sin klare kunstneriske vision førte Ars Nova Copenhagen op på det høje niveau, der kendetegner gruppens arbejde i dag. I 2023 blev Paul Hillier udnævnt til æresdirigent for Ars Nova Copenhagen.

I 2024 overtog svensk/franske Sofi Jeannin posten som ensemblets nye chefdirigent. Ud over at være chefdirigent for BBC Singers og Maitrise de Radio France optræder Jeannin regelmæssigt som gæstedirigent for en lang række førende europæiske kor og vokalensembler. Ars Nova har således endnu en gang formået at tiltrække en international dirigent fra øverste hylde.

Ars Nova er en del af Tenso - det europæiske netværk for professionelle kammerkor.

 

Jonas Egholm, guitar

Jonas Egholm, guitar

Jonas Egholm (f. 1998) er en af Danmarks mest bemærkelsesværdige unge klassiske guitarister. Han er vokset op i Børkop nær Vejle og har etablerede sig hurtigt på den internationale scene og vandt flere priser, herunder 1. prisen ved den prestigefyldte internationale guitarfestival José Tomás Villa de Petrer i Spanien.

I 2023 blev Jonas udnævnt til Årets P2-talent af Danmarks Radio (DR P2), en skelnen, der ikke anerkender påHan er kendt for sin enestående tekniske beherskelse og musikalitet, men også for sin passion for ny musik og kunstnerisk innovation. I løbet af 2023 har han optrådt vidt og bredt med Flere af hans koncerter sendes live på DR P2. Han skal også uropføre et nyt værk, som Sandra Boss har komponeret til ham, og som er blevet til i samarbejde medDansk Komponistforening og Esbjerg Ensemble.

Jonas afslutter i øjeblikket sine studier i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København under Jesper Sivebæk og får sin officielle debut i september 2023. Hans første soloalbum med musik af bl.a. Sergio Assad og Joaquín Rodrigo udkom i 2022 og blev udvalgt som Ugens album af DR P2.

Jonas er kendt for sin kunstneriske nysgerrighed, disciplin og engagement i både traditionelt og nutidigt repertoire, og han er aktivt involveret i projekter, der bringer nykomponeret musik ud til et yngre publikum, herunder hans indspilninger for Educate-Set dansk initiativ til fremme af ny musik for børn og unge.

Med sin dynamiske tilstedeværelse og dybe musikalske indsigt er Jonas Egholm klar til at blive en ledende figur på den internationale guitarscene.

Valdemar Wenzel Most, klaver

Valdemar Wenzel Mest

Valdemar Wenzel Most - spirende dansk klaverstjerne

I en alder af bare 19 år er Valdemar Wenzel Most hastigt på vej mod stjernerne på den internationale klaverscene. Med en imponerende liste af priser og udmærkelser i bagagen blev han udnævnt til P2 Årets talent 2025 den 6. april.

I september 2025 vil Valdemar optræde som solist med Danmarks Underholdningsorkester som en del af deres prestigefyldte Haydn Festival. Ved denne lejlighed vil han også give verdenspremiere på et helt nyt stykke, der er komponeret specielt til modtageren af P2 Talentprisen.

Valdemar blev født ind i en musikalsk familie og begyndte sin rejse med både klaver og cello, og han sang også som drengesopran i Det Kongelige Kapels Kor i København. Han optrådte som en af de tre drenge i Mozarts TryllefløjtenDen Kongelige Danske Operaog studerede klaver med Bella Zapolski før han fortsatte sin træning med Kirill Gerstein på Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin, hvor han i øjeblikket er en del af Gersteins klasse.

I marts 2024 udførte Valdemar Mozarts klaverkoncert nr. 21 med Odense Symfoniorkester udført af Simon Gaudenz. På den Aarhus Internationale Klaverkonkurrence 2023blev han tildelt 2. pris og Carl Nielsen-prisenog opfører første sats af Rachmaninovs tredje klaverkoncert med Aarhus Symfoniorkester og dirigent Pierre Bleuse.

Han har også optrådt Rachmaninovs anden klaverkoncert (første sats) med Göteborg Symfoniorkester (dirigent) Delyana Lazarova), den Syddansk Filharmoni (Alessandro Bonato), og København Phil (Christian Øland).

Valdemar modtog TalentprisenSommerfestival i Københavnhvor han gav en direkte tv-transmitteret koncert på DR. Programmet indeholdt soloværker og Mendelssohns klavertrio i d-moludført med Jonathan Swensen og Selma Teilmann.

Han modtog Stort legat fra Jacob Gade Fonden i 2023 og var deltager på IMS Prussia Covehvor han fik mulighed for at arbejde med Kirill Gerstein-En oplevelse, der har haft stor indflydelse på hans kunstneriske udvikling.

Valdemar vandt 1. pris ved Steinway Festival 2022 og blev udvalgt som Danmarks repræsentant ved International Steinway-festival i Hamborgog optræder på Laeiszhalle i september 2023.

Nordisk Klaverkonkurrence 2022modtog han 2. præmie og særlige priser for Bedste nordiske pianist, Bedste romantiske fortolkningog Bedste klassiske fortolkning. Han modtog også Talentpris og guldmedalje ved Den Berlingske Klassiske Musikkonkurrence 2019, 2. pris ved den nordiske junior klaverkonkurrenceog Grand Prix ved den internationale musikfestival Concertino Malmö.

En modtager af en treårigt talentlegat fra Jacob Gade Fonden I 2018 er Valdemar nu et aktivt medlem af Jacob Gade Talentprogramhvor han regelmæssigt optræder med recitals og kammermusik sammen med både unge musikere og erfarne professionelle.

Valdemar vandt Guldmedalje ved Den Unge Kammermusikkonkurrence i Danmark 2022 med Zapolski klaverkvintetsom også optrådte på Det Kongelige Teater for at fejre balletskolens 250-års jubilæum.

Som kammermusiker har han samarbejdet med anerkendte kunstnere, herunder Torleif Thedéen, Andreas Brantelid, Ludvig Gudim, Jonathan Swensenog Hrachya Avanesyan.

da_DKDansk