Spring til hovedindhold
USA

Dvořák i USA

Sønderho Kirke, Fanø. Onsdag den 14. august 2024 kl. 19.30

ENKELTBILLETTER All-inclusive festivalbillet KR. 700,-

Antonín Dvořák: Nocturne i B-dur, op. 40, for to violiner, bratsch, cello og kontrabas

Georges Onslow: Blæserkvintet

Antonín Dvořák: Strygekvintet nr. 3 i Es-dur, op. 97, B.180 "Amerikansk"

Dvořák i USA

Koncerten "Dvořák in the USA" på Klassisk Sommer Festival lover en fortryllende aften den 14. august 2024 i den historiske Sønderho Kirke på Fanø. Koncerten fejrer den amerikanske kulturs dybe indflydelse på Antonín Dvořáks musik under hans ophold i USA fra 1892 til 1895. Med internationalt anerkendte musikere vil arrangementet præsentere Dvořáks Nocturne i B-dur, op. 40, og hans Strygekvintet nr. 3 i Es-dur, op. 97, kendt som "den amerikanske", sammen med en blæserkvintet af Georges Onslow.

Dvořáks fordybelse i USA's musikalske mangfoldighed, herunder indiansk musik og afroamerikanske spirituals, afspejles tydeligt i hans kompositioner fra denne periode. Hans strygekvintet nr. 3, der blev komponeret under et sommerophold i Spillville, Iowa, i 1893, indkapsler blandingen af amerikanske elementer med hans iboende romantiske stil. Stykket er berømt for sin melodiske rigdom og udtryksfulde dybde, hvilket gør det til en fast bestanddel af kammermusikrepertoiret.

Koncerten åbner med Dvořáks Nocturne i B-dur, et enkeltsatset værk, der indhyller publikum i sine frodige, fredfyldte melodier. Dette stykke er et bevis på Dvořáks evne til at skabe musik, der taler direkte til hjertet, og sætter tonen for en aften med mesterlige kompositioner.

Musikerne ved denne koncert er en fremtrædende gruppe af kunstnere, der er kendt for deres enestående talent og samarbejdssynergi. Violinisten Alexi Kenney, der er blevet rost af The New York Times for sin enestående musikalske tilgang, leder dette ensemble. Kenneys optrædener er kendt for deres tekniske brillians og følelsesmæssige dybde, hvilket har gjort ham til en efterspurgt kunstner på den internationale scene.

Sammen med Kenney optræder violinisterne Tim Crawford og Maja Horvat, som begge er berømte for deres dynamiske optræden og udsøgte teknik. Crawford, en alsidig musiker, har høstet anerkendelse for sine fortolkninger af en bred vifte af repertoire, mens Horvat er kendt for sit udtryksfulde spil og sin livlige tilstedeværelse på scenen.

Bratschisterne Michel Camille, Hélène Clément og Isidora Timotijevic bidrager med deres rige, varme toner til ensemblet. Camille, som også er festivalens kunstneriske leder, er en dedikeret kammermusiker med en passion for at udforske forskellige musikalske landskaber. Timotijevic tilføjer med sine overbevisende optrædener og indsigtsfulde fortolkninger dybde til ensemblets lyd.

Cellisterne Pau Codina og Eddie Pogossian bidrager med deres dybe musikalitet og tekniske dygtighed. Codina, en fremtrædende figur på den europæiske musikscene, er anerkendt for sin lyriske frasering og kraftfulde lyd. Pogossian, der er kendt for sin innovative programmering og engagerende optræden, tilfører ensemblet et nyt perspektiv.

Kristina Edin på kontrabas forankrer gruppen med sine solide, rungende toner. Edins alsidighed og beherskelse af sit instrument gør hende til en vigtig del af ensemblet og beriger den samlede lydpalet.

Koncerten byder også på den anerkendte blæserkvintet fra det internationale Esbjerg Ensemble. Kvintetten, som består af David Daniel Dinu (obo), Kerstin Thiele (fløjte), Ron Chen-Zion (klarinet), Antti Salovaara (fagot) og Joke Wijma (horn), er kendt for sine præcise og udtryksfulde opførelser. Deres samarbejde med strygerne lover en levende og sammenhængende fortolkning af Onslows blæserkvintet.

Georges Onslows blæserkvintet tilføjer et kontrasterende, men alligevel komplementært element til programmet. Onslow, en mindre kendt komponist fra den romantiske æra, skabte værker, der er kendetegnet ved deres indviklede teksturer og lyriske melodier. Kvintettens opførelse af dette stykke vil fremvise deres tekniske færdigheder og fortolkningsmæssige følsomhed.

Koncerten fremhæver Dvořáks evne til at blande sin tjekkiske arv med de forskellige musikalske påvirkninger, han mødte i Amerika, og skabe værker, der både er universelt tiltrækkende og dybt personlige. Denne aften tegner til at blive en fængslende rejse gennem det rige tapet af Dvořáks musik, bragt til live af et stjerneensemble af musikere.

Deltagerne kan forvente en aften fyldt med frodige melodier, udtryksfulde opførelser og en dyb forbindelse til den historiske og kulturelle kontekst for Dvořáks kompositioner. Denne koncert er ikke kun en fejring af Dvořáks arv, men også et vidnesbyrd om musikkens vedvarende kraft til at overskride grænser og bringe mennesker sammen.

Antonín Dvořák: Nocturne i B-dur, op. 40, for to violiner, bratsch, cello og kontrabas

Georges Onslow: Blæserkvintet

Antonín Dvořák: Strygekvintet nr. 3 i Es-dur, op. 97, B.180. "Amerikansk"
Allegro non tanto
Allegro vivo
Larghetto
Finale: Allegro giusto

Alexi Kenney, Tim Crawford, Maja Horvat - violin, Michel Camille, Hélène Clément, Isidora Timotijevic - Viola, Pau Codina, Eddie Pogossian - cello, Kristina Edin - kontrabas, David Daniel Dinu - obo, Kerstin Thiele - fløjte, Ron Chen-Zion - Klarinet, Antti Salovaara - Fagot, Joke Wijma - horn
da_DKDansk