Spring til hovedindhold
Brahms

Brahms' følelsesladede romantik

Syddansk Musikkonservatorium, Esbjerg. Søndag den 25. august 2024 kl. 16.00

ENKELTBILLETTER All-inclusive festivalbillet KR. 700,-

Wolfgang Amadeus Mozart: Strygekvintet i C-dur, K. 515

Maurice Ravel: Sonate for violin og cello

Johannes Brahms: Strygesekstet nr. 2 i G-dur, op. 36

Brahms' følelsesladede romantik

Den klassiske sommer  Festival er stolt over at kunne præsentere "Brahms: Impassioned Romanticism", en koncert, der lover at blive et højdepunkt i den musikalske sæson. Koncerten finder sted på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg søndag den 25. august 2024 kl. 16.00 og byder på et fornemt lineup af internationalt anerkendte musikere og et nøje udvalgt udvalg af kompositioner af Mozart, Ravel og Brahms.

Koncerten åbner med Wolfgang Amadeus Mozarts Strygekvintet i C-dur, K. 515et stykke, der eksemplificerer Mozarts mesterskab i en periode præget af hans operatriumfer "Figaros Bryllup" og "Don Giovanni". Strygekvintetten i C-dur er kendt for sin strukturelle kompleksitet og følelsesmæssige dybde. Første sats, "Allegro", introducerer publikum til et rigt væv af melodier og harmonier, der viser Mozarts evne til at udvikle indviklede musikalske samtaler mellem instrumenterne. Anden sats, "Andante", skifter til en mere eftertænksom og lyrisk tone, som giver de optrædende mulighed for at udforske strygernes udtryksfulde potentiale. "Menuetto: Allegretto" er en yndefuld og elegant dans, som fremhæver Mozarts evne til at tilføre klassiske former vitalitet. Kvintetten afsluttes med "Allegro ma non troppo", en sats, der afbalancerer energi og tilbageholdenhed og efterlader publikum med en følelse af sprudlende raffinement.

Efter Mozart fortsætter programmet med Maurice Ravels sonate for violin og cello. Stykket er komponeret i 1920-1922 og er et vidnesbyrd om Ravels innovative ånd og hans tilknytning til det kunstneriske kollektiv, der er kendt som Les Apaches. Sonaten er bemærkelsesværdig for sin udforskning af klangfarve og tekstur samt sin afvigelse fra det traditionelle harmoniske sprog. Første sats, "Allegro", skaber en dynamisk og engagerende dialog mellem violin og cello. Anden sats, "Très vif", er kendetegnet ved sine livlige og temperamentsfulde udvekslinger, der kræver præcision og smidighed fra de udøvende. I modsætning hertil byder tredje sats, "Lent", på et fredfyldt og kontemplativt mellemspil, der fremhæver begge instrumenters lyriske evner. Den sidste sats, "Vif, avec entrain", bringer sonaten til en energisk og livlig afslutning, der fremhæver Ravels innovative tilgang til kammermusik.

Koncerten når sin store finale med Johannes Brahms' strygesekstet nr. 2 i G-dur, op. 36. Denne sekstet blev komponeret i 1864-1865 og er et typisk eksempel på Brahms' lidenskabelige romantik og hans beherskelse af kammermusik. Første sats, "Allegro non troppo", introducerer et frodigt og ekspansivt tema, der viser Brahms' talent for at skabe rige, sammenvævede teksturer. Anden sats, "Scherzo: Allegro non troppo", byder på en legende og rytmisk indviklet kontrast, fyldt med dynamisk samspil mellem de seks instrumenter. "Poco Adagio" er sekstettens følelsesmæssige kerne, en sats, der er gennemsyret af en dyb følelse af længsel og introspektion. Den sidste sats, "Poco Allegro", bringer stykket til en opløftende og temperamentsfuld afslutning, der fremhæver Brahms' evne til at balancere kompleksitet med tilgængelighed.

Mød musikerne

Ensemblet til denne koncert består af en række fremtrædende musikere, som hver især bidrager med deres unikke kunstneriske evner og ekspertise.

Maria Wloszczowska (violin) er en berømt violinist, der er kendt for sit udtryksfulde spil og sin tekniske brillians. Wloszczowska har vundet adskillige internationale konkurrencer og har optrådt som solist og kammermusiker i og uden for Europa. Hendes fortolkninger er præget af en dyb forståelse af repertoiret og en forpligtelse til musikalsk excellence.

Pablo Hernán Benedí (violin) er en anerkendt violinist, der er kendt for sine dynamiske og lidenskabelige optrædener. Som medlem af den berømte Chiaroscuro Quartet har Benedí vundet anerkendelse for sine fortolkninger af klassiske og romantiske værker. Hans samarbejdsvilje og tekniske dygtighed gør ham til en fremragende performer i ethvert ensemble.

Tim Crawford (violin) er en alsidig og dygtig violinist, der er kendt for sine engagerende optrædener og sin dedikation til både moderne og traditionelt repertoire. Crawfords bidrag til kammermusikscenen er blevet meget rost, og hans evne til at kommunikere med både publikum og medmusikere er et kendetegn ved hans kunstneriske virke.

Michel Camille (bratsch) bringer et væld af erfaringer og en dyb musikalitet til ensemblet. Som en dygtig bratschist og kunstnerisk leder af Esbjerg Internationale Kammermusikfestival har Camilles lederskab og vision været medvirkende til at forme festivalens kunstneriske retning.

Hélène Clément (bratsch) er kendt for sin varme tone og sit udtryksfulde spil. Som medlem af Doric String Quartet har Clément optrådt på prestigefyldte spillesteder og festivaler verden over. Hendes fortolkninger er kendt for deres dybde og følsomhed, hvilket gør hende til en meget efterspurgt kammermusiker.

Pau Codina (cello) er en enestående cellist, hvis præstationer er kendetegnet ved deres følelsesmæssige intensitet og tekniske præcision. Codinas kunstneriske evner er blevet anerkendt med adskillige priser, og han fortsætter med at betage publikum med sine nuancerede og kraftfulde fortolkninger.

Eddie Pogossian (cello) er en stigende stjerne i den klassiske musikverden, kendt for sin dynamiske tilstedeværelse på scenen og sit virtuose spil. Pogossians optræden er præget af en dyb følelsesmæssig forbindelse til musikken, og han bringer et friskt og engagerende perspektiv til ensemblet.

"Brahms: Impassioned Romanticism" tegner til at blive en mindeværdig koncert, der giver publikum mulighed for at opleve den dybe følelsesmæssige spændvidde og tekniske brillians i nogle af de største værker i kammermusikrepertoiret. Med et enestående hold af musikere og et gennemtænkt program er denne koncert på Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg noget, man ikke må gå glip af. Vær med søndag den 25. august 2024 kl. 16.00 til en uforglemmelig eftermiddag i musikkens tegn.

Maria Wloszczowska, Pablo Hernán Benedí, Tim Crawford - violin, Michel Camille, Hélène Clément - Viola, Pau Codina, Eddie Pogossian - cello
Wolfgang Amadeus Mozart: Strygekvintet i C-dur, K. 515
I. Allegro
II. Andante
III. Menuetto: Allegretto
IV. Allegro ma non troppo

Maurice Ravel: Sonate for violin og cello
I. Allegro
II. Meget stærk
III. Fastetiden
IV. Vif, avec entrain

Johannes Brahms: Strygesekstet nr. 2 i G-dur, op. 36
I. Allegro non troppo
II. Scherzo: Allegro non troppo
III. Poco Adagio
IV. Poco Allegro

da_DKDansk